söndag 31 oktober 2010

Den dolda rasismen

Annika Hamrud och Elisabeth Qvaford kommer att komma ut med en bok som heter Svensk, Svenskare... Ett reportage om Sverigedemokraterna. De har under sommaren följt Sverigedemokraternas politiker och undersökt deras retorik. Nu har de skrivit ihop det till en bok som visar hur Sverigedemokraterna ändrar formuleringen kring invandrardebatten. Det finns sammanfattat i en debattartikel på SVT här.

Som jag har nämnt tidigare så är det viktigt hur man formulerar debatter i media, men även privat. Formuleringen sätter ramen för debatten och en riktigt bra retoriker kan få oss att tänka på saker, till och med vilja ha saker, utan att säga det rakt ut. Formuleringar kan dölja lika mycket som de avslöjar och har man inte detta i åtanke då man läser tidningen så kan man lätt missa halva debatten.

I detta fall så lyckas Sverigedemokraterna, genom att omformulera debatten, att dölja det rasistiska budskapet. Ibland lyckas de med det bättre, ibland sämre. Faktum är att ord som "invandringskritisk" låter mycket bättre bland oss Svenssons än "främlingsfientlig," men budskapet är precis detsamma. Dock då ett ord låter mindre aggressivt än vad det egentligen är har vi lättare att anamma detta språk själva och börja använda ramarna för invandringspolitiken som Sverigedemokraterna har satt upp. Detta är självklart något som partiet vill, som de strävar efter. Det skulle ta invandringsdebatten till en nivå där man öppet kunde prata om rasistisk politik, men bakom "snälla" ord. Debatten skulle bli accepterad i samhället, och genom dessa mindre aggressiva ord så skulle vi kunna vara öppna rasister, om ändock inte uttalade sådana.

Den här boken kommer att hamna på min önskelista inför julen och jag rekommenderar att andra läser den också. Om vi ska bekämpa de främlingsfientliga strömmarna som finns i samhället måste vi vara medvetna om hur debatten förs. Framförallt måste vi vara väldigt rädda för att låta de främlingsfientliga sätta ramarna för debatten, för om de får göra det så sker debatten på deras villkor.

Detta är inte att säga att vi inte ska ta debatten. Det är viktigt att hålla den vid liv så att Jimmie Åkesson & co inte kan spela martyrer på samma sätt som de gör idag. Dessutom tror jag fortfarande att om debatten tas kommer Sverigedemokraternas politik att skalas av, lager för lager, och visa den rasistiska kärna som finns där. Vi måste bara passa oss för att göra rasismen snällare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar