torsdag 2 september 2010

Uppdrag Granskning & Euro Orphans

Gårdagens Uppdrag Granskning var hjärtskärande utan tvekan. Att människor ska tvingas emigrera för att försörja sin familj är helt förskräckligt. Dock att marknadsföra det och prata om det som "baksidan av RUT-avdraget" är inget annat än politisk propaganda. Vad har RUT-avdraget att göra med att kvinnor och män tvingas flytta från sitt eget land för att kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar för att försörja sina barn?

Hur man än vrider och vänder på det, så är det inte RUT som är boven i dramat. Att det har skapat mer städjobb hindrar inte det faktum att dessa människor kan inte försörja sig i sitt eget land. Skulle de inte flytta till Sverige skulle de, tyvärr, tvingas att flytta någon annanstans. Som Alens mamma hade gjort tidigare, hade de kanske istället åkt till Irland. Skälet att de kommer till Sverige är att de får bättre betalt.

Det här är inte "baksidan av RUT-avdraget" som SVT/Uppdrag Granskning har skrivit. Det är baksidan av den ekonomiska krisen och länder i fattigdom. Detta är inte något nytt. Nannies och maids (barnflickor och hushållerskor) har blivit importerade till USA från Asien, Latinamerika och Afrika i flera decennier utav precis samma skäl, de får bättre betalt där och kan på så sätt skicka hem pengar så att deras barn kan få tillgång till skolgång, rent vatten, hela kläder och mat.

De kvinnor som kommer till Sverige, eller USA, och jobbar svart, det är där problemet ligger. Dessa kvinnor har ofta få (om de inte är helt utan) rättigheter och lever väldigt osäkert. Speciellt kvinnor som lever illegalt, vilket europeiska medborgare inte gör i Sverige. Europeiska medborgare är dessutom under EU-lag garanterade samma rättigheter som det EU-land de befinner sig i. Det är på svartjobben resurserna och energin bör placeras, för att se till att dessa kvinnor har en tryggad framtid och inkomst. RUT-avdraget har delvis gjort detta möjligt genom att dra en stor del av industrin till den lagliga, reglerade sektorn. På grund av RUT har många av dessa kvinnor som invandrar för att arbeta fått det bättre, genom att ge dem vissa rättigheter. Sedan om dessa rättigheter är tillräckliga, det är en helt annan debatt, och en som absolut ska tas.

Är det någon som eventuellt bär ansvar, som någon påpekade på twitter, så är det bankerna som uppmanade folk att låna över sina tillgångar. Svenska banker var med om detta, och ska stå skyldiga till den graden de faktiskt är det. Men var kommer RUT in i detta? Ingenstans.

Lisa Magnusson skriver på Aftonbladet att RUT-debatten ställer kvinnor mot kvinnor. Detta är precis vad Uppdrag Granskning gjorde igår. En riktigt ful taktik där kvinnorna som utnyttjar RUT-bidraget ska skämmas för att de utnyttjar den "stackars arma varelsen" från Lettland eller Polen. Låt oss inte nu glömma att detta val att flytta till Sverige är ett aktivt val taget från den "stackars arma varelsen." Detta val skulle inte vara nödvändigt om kvinnorna inte blev tvungna att flytta på grund av ekonomiska omständigheter, men det är likaväl inte svenska kvinnors fel att banker misskötte sig och att en finanskris hände. Varför ska de då känna skuld och skam? Jag tyckte kvinnornas svar i programmet var rätt, och modigt. De erbjuder jobb. Det är förskräckligt att mödrar slits från sina barn under sådana omständigheter, men de skulle inte tveka en sekund på att göra samma sak för deras barn om det så krävdes. Det handlar om, som en av de kvinnorna som lärde sig svenska i syfte att åka dit och jobba sa, att leva och inte att endast existera.

Om något tyckte jag Uppdrag Granskning visade hur viktiga dessa underhållsjobb är, inte bara för svenska familjer, men även, uppenbarligen, för utländska. Vi måste jobba för att se till att dessa kvinnor och män som kommer till Sverige för att arbeta får den bästa möjliga tiden i landet trots omständigheterna. Vi måste se till att de får de rättigheter de förtjänar, som var tredje vecka ledigt för att hälsa på familjen. (Här kan svenska kvinnor och män som känner sig träffade skämmas.) Och vi kan gärna se till att vi tar de ekonomiska åtgärderna som är möjliga för att åter stimulera ekonomin i dessa utsatta länder. Vad vi inte måste göra är att problematisera ett avdrag som inte är ett problem, åtminstone inte i detta syfte.

Godkänt betyg overall på granskningen, men fy skäms för att problematisera RUT!
Avsnittet kan ni se här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar