onsdag 24 november 2010

Kyrkan omdefinierar ännu en gång sexuella trakasserier

SVT rapporterar att en toppchef i svenska kyrkans ledning får, efter en undersökning, avgå från sin tjänst på grund av "brister i ledarskap och kränkande beteeende mot vissa medarbetare" [sic]. Detta är samma chef som det rapporterades för några dagar sedan att han var anklagad för sexuella trakasserier. Det verkar som att, än en gång, personer involverade i kyrkan klarar sig undan sexskandaler. (Katolska kyrkans vidspridda täckande av pedofili, någon?)

Vad är det med religiösa institutioner och att vägra kalla sexuella övergrepp vid deras rätta benämning? Det som är extra oroande i detta fall är att undersökningen i fråga har gjorts av en advokatbyrå, som förhoppningsvis är religiöst neutrala. Finns det en motvilja i vårat samhälle att ta till oss att även religiöst troende människor kan ägna sig åt sexuella övergrepp? I och med religioners minst sagt tveksamma ställning mot kvinnor tycker jag att det snarare skulle vara tvärt om.

Att vägra kalla denna händelse vid dess rätta benämning ändrar inte övergreppets natur. Det det däremot gör är att dölja eventuella andra övergrepp av sexuell natur som kan ske inom dessa slags institutioner, genom att omformulera ramarna för definitionen av sexuella trakasserier. Sluta skydda religionen och börja istället skydda de som har blivit utsatta for sexuella trakasserier!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar